לצבע תפקיד משמעותי ביכולת שלנו להתחבר לחלל בו אנחנו שוהים ובדרך בה אנחנו סופגים את האווירה שבו. אם חדר נראה לכם פתאום מואר או גדול יותר או משובב נפש מבעבר כנראה שהסיבה טמונה בהתאמה ההרמונית בין גווני הצבע בחלל החדר- איך מייצרים הרמוניה 'מנצחת'? על כך במאמר הבא.
לו בחירה של צבעים והתאמתם לעיצוב הבית הייתה משימה פשוטה, בוודאי לא היינו זקוקים איש מקצוע כמו מעצב פנים, סטייליסט או אדריכל. בחירה של בחירת צבעים, היא החלטה רבת משקל, שהצלחתה תלויה בגורמים רבים. כיון שמדובר בבחירה שתלויה בסגנון אישי, קשה לנסח מתכון מדויק נכון לכולם, אך בין תאמדו על בחירת הצבע בעיצוב הבית באופן עצמאי, ובין אם תעבדו מול איש מקצוע, הנה מספר טיפים וכלים נגישים שיעזרו לכם בתהליך.
בחירת ראשונית של צבע-
בכדי להינעל על להגדיר פלאטה של צבעים, שתלווה את תהליך עיצוב הבית, חשוב לבחור את הצבעים הראשונים ולהמשיך משם. כיצד תבחרו את סקאלת הצבעים שלאורם תחליטו את רוב הבחירות העיצוביות בתכנון הבית? הנה כמה דרכים לעשות זאת:
- הקונספט הוא המסר והצבע הוא המדיום מה הוא הקונספט העיצובי שלאורו תעצבו את הבית, האם הוא משפע מארכיטקטורה, או מסביבת נוף, האם המראה הוא כפרי או מודרני, האם ההשראה הוא מקום כלשהו בעולם כמו פרובנס, או ניו יורק? מתוך הקונספט כבר תוכלו לצמצם את אפשרויות הצבעים המתאימות, משום שהקונספט הוא המסר, אך המדיום הוא הצבע.
- באיזה צבע אתם מרגישים בנוח? התשובה בארון אם תשאלו את עצמכם איזה צבע מחמיא לכם, זו תהייה דרך טובה להתמקד בצבע לעבוד איתו. דרך פשוטה לברר את התשובה היא לפתוח את ארון הבגדים ולנסות לדלות משם את הצבעים הדומיננטים. אם אתם מרגישים טוב בצבע שאתם לובשים, אתם תרגישו טוב גם אם הוא ימלא קירות ביתכם.
- לכו עם הסגנון האישי שלכם, והתוצאה לא תאכזב- גם אם בחרתם צבעים נועזים ולא שגרתיים, אך הם כאלו שמשקפים את נטייתכם הטבעית- לכו על זה עד הסוף והתוצאה לא תאכזב, החיבה שלכם לצבע תשתקף באופן בו תמקמו אותו וסביר להניח שאתם תמצאו את הדרך לגרום לזה לעבוד.
זיהוי הצבע הנבחר-
אז עכשיו שבחרתם צבע או קבוצת צבעים שאתם מעוניינים לעבוד איתם, איך ממשיכים הלאה? כשבוחרים צבע מתוך ציור אהוב או בגד, צריך למצוא דרך לזהות אותו על מנת שאפשר יהיה לתקשר אותו בעבודה עם מעצב הפנים, או אפילו ללכת ממש לרכוש אותו בחנות צבעים. בכדי לתת לצבע זיהוי יש כמה כלים נגישים באינטרנט או אפילו על המחשב הביתי שיעזרו לנו לדייק את הגוון. אפשר לעשות זאת באמצעות תוכנת paint ובה להכנס לגלגל הצבעים ולזהות את הצבע בו איתו אנחנו רוצים לעבוד. את הצבע ניתן להגדיר על יד מספרים מזהים שמופיעים בכלי ומוסכמים בכל מקום בעולם.
אפשר גם להכנס לאתר של ספקי צבע ומשם לבחור צבע. למשל מניפת הצבעים באתר טמבור היא מושלמת בשביל עבודה מסוג זה בדיוק:
אם אין לכם מחשב או גישה לאתר אינטרנט בכל טמבוריה תוכלו למצוא גרסה מודפסת של מניפת צבעים ומשם לבחור את הגוון שהדליק אתכם.
ממשיכים עם התאמה של צבעים-
בעיצוב ותכנון פנים של חלל, לדעת כיצד ליצור זרימה התאמה נכונה של צבע, זה הסוד הגדול ביכולת ביצירת מראה הרמוני בכל הבית כולו. בכדי להשיג הרמוניה יש ליצור פלטת צבע מאוזנת שמצליחה לחבר באופן קוהרנטי בין כל חדרי הבית, וגם מגדירה כל חדר כסביבה המאופיינת באופי שונה, אך עדיין מאחדת את הבית כולו כישות אחת.
כלי מאוד מומלץ להתנסות ביצירה של סכאמות צבע נמצא באתר אינטרנט בשם: kuler.adobe.com שעוזר גם בזיהוי של צבע, וגם ביצירה (מהנה וקלילה) של סכמות צבעים. לא רק שתזהו את הגוונים האהובים שלכם גם תוכלו לייצר התאמות הרמוניות של גוונים על ידי יצירה של סרגלי צבע, לא כל שכן, לשמור אותם וגם לשתף עם חברים ברשתות חברתיות.
שיטת עבודה 60/30/10-
גם אם בחרתם בצבעים שובבים ונועזים, וגם אם דווקא מראה קלאסי יותר מדבר אליכם בגוונים ותת גוונים של קרם ולבן, בכל מקרה שיטת עבודה זו תעשה לכם הרבה סדר בראש, ותבטיח לכם תוצאות מרשימות. שיטת הצביעה 60/30/10 היא שיטה מוכרת ומיושמת על פי רוב, בקטלוגים של צבע וטרנדים שמוציאה טמבור מדי עונה והיא עוזרת בהקפדה על המיקום של הצבעים בחלל ובעיקר במינונים של הצבע ובאופן שבו הוא משתלב בסטיילינג הכללי.
לפי שיטת העבודה, יש לבחור שלושה גוונים של צבע לכל חדר. מתוך שלושת הצבעים צבע אחד יהיה העיקרי, צבע שני יהיה הגוון המשני, והשלישי יהיה צבע דגש.
לאחר קביעה של הצבע המתכון הוא כזה: 60% משטח הצביעה יהיה הגוון העיקרי הנבחר, 30% יהיה הגוןן המשני ו- 10% יהיה גוון דגש.
ואיך מיישמים בתכלס-
בצביעת החדר קצת פחות משני שליש מהקירות יצבעו בגוון העיקרי, קצת פחות משליש יהיו הגוון המשני, וגוון הדגש יתבטא בכעשרה אחוזים מחלל החדר. גוון הדגש יכול להתבטא בצביעה של מקטע מתוך הקיר אך הוא גם יכול לבוא לידי ביטוי באביזרים שבחדר כמו בגופי התאורה בכריות וילונות וכו'.
המאמר באדיבות "טמבור" – לטיפים נוספים לשיפוץ הבית הקליקו כאן