המושג "משרד" מקבל בשנים האחרונות ובעיקר בערים הגדולות פרשנות שונה ומרעננת. לא עוד חלל מיושן עם תקרות גבס מתקלפות, לא עוד משרד קר בצבעי אפור כסוף ובורדו עם עמדת קבלה מיושנת ומסדרונות משופעי דלתות. המשרד מתקיים כיום כחללי עבודה או כעמדות עבודה ארעיות. בתקופה בה יקר מדי לשכור משרד או לחילופין מיותר לשכור חלל קבוע בו יושבים עם הלפטופ בכמה ימים בודדים, עמדת העבודה משתדרגת משולחן הקפה השכונתי והופכת לחללי עבודה דינמיים המתאימים לקצב החיים והעבודה המהיר.
תכנון משרד לאדם בודד בחלל עבודה קבוצתי
במרבית הפעמים אותו אדם יסתפק בשולחן בית הקפה השכונתי או בעמדה ארעית בביתו אך עם זאת כיום ניתן למצוא חללי עבודה גדולים המאפשרים לאנשים בודדים להגיע, להתחבר עם הלפטופ ולעבוד בחלל נעים ומזמין. משרד לעובדים עצמאיים ארעיים או לחילופין לעצמאיים קבועים באותו האזור שאינם מחפשים את השקט או הבידוד יכולים למצוא בחללים אלו את הפתרון האידאלי. עמדת מטבחון, אינטרנט חופשי, חלל נעים ומזמין המעוצב לרוב בסגנון תעשייתי, מודרני וצעיר, חללי ישיבות גדולים למי שצריך לארח את לקוחותיו ובעיקר אווירה של עבודה בכיף ובשחרור מוחלט מבוסים ושיטת עבודה מסורתית.
עיצוב משרד לעובד אחד
במידה ונדרשת לכם עמדת עבודה קבועה, מבודדת וייחודית לכם, תוכלו לשכור משרד עצמאי, במבנה משרדים או מבנה תעשייתי אחר. סביר להניח שהתקציב העומד לרשותכם מוגבל במובן מסוייים ולכן תחילה כדאי לבחור חלל טוב עם כל המאפיינים הבסיסיים הנדרשים לחלל עבודה חיוני כגון תקרה גבוהה, חלל מואר, נוף אורבני שקט או נוף טבע מהפנט. מלבד המאפיינים הארכיטקטונים, רצוי ליצור חלל התואם את אופי בהעבודה. עקרונית, נגיעות של צבעים קרים כגון כחול, ירוק וצהוב יעניקו לנו חיוניות ונמרצות וישאירו אותנו ערים ככל הניתן. עם זאת, כחובבת שחור מושבעת, אני ממליצה תמיד לאפיין את החלל באלמנטים עיצוביים נועזים וייחודיים למי שעובד בו. אצלי בסטודיו הקיר מול המחשב הוא אומנם לבן ובהיר, מה שמשאיר אותי עירנית וחיונית, אך שאר הקירות והאלמנטים בחלל משולבים בצבע שחור עם אלמנטים גרפיים משוגעים. החלל אמור לשרת אותנו ולהעניק לנו את החופש ליצור ולעבוד בתנאים אופטימליים ולכן חשוב שיעוצב בסינכרוניזציה מוחלטת לנו ולמה שאנחנו אוהבים.
עיצוב משרד למספר עובדים
במידה והחברה מונה מספר עובדים, יש להבין מה מייחד את החברה ואת ההתנהלות בה. האם אנו רוצים להכניס אלמנטים המייצגים את החברה בכל פינה כגון שימוש מובהק בגווני הלוגו, תכנון תכנית העמדה כללית ביחס לצורניות המאפיינת את המותג ומסכי מידע שיזכירו לנו בכל עת מה חדש בחברה ויחשפו אותנו למידע מקצועי עדכני או לחילופין האם נבקש ליצור חלל אוטופי, חסר כל קשר למותג ולתחום העבודה עצמו כך שהעובד ירגיש נוח וירצה להישאר במשרד כמה שעות שרק אפשר תוך סיפוק כל צרכיו בתחום המזון, הפנאי, פעילויות גופניות שונות וכו'.
תכנון המשרד
אני בעד לשוות לכל משרד אופי ייחודי ושונה מהחדר הסמוך ולכן אעדיף תמיד להתאים את החלל לאופי העובד הספציפי בחלל אך מה עושים במקרה בו העובדים מתנהלים במשרד כחלל עמדות עבודה אקראיות וכל עובד רשאי לעבוד מכל מקום בהתאם לאופי העבודה הנדרשת באותו היום וביחס ישיר לאינטראקציה החברתית הנדרשת לו לעבודה זו? במקרה שכזה, ניתן לחשוב על כל חללי המשרד כעל קונספט אחיד הכולל בתוכו חללים אופייניים. קחו למשל סדרות טלוויזיה, בהם תמיד יהיו אותן דמויות (החתיך, המצליח, הטיפש והחכם) כך גם בעיצוב חלל משרדים – תמיד נרצה חדר רגוע יחסית שיאופיין בחומריות רכה ומזמינה, חדר נועז יותר שיתאים לישיבות גדולות עם גוונים נועזים, חדר אוכל או מטבחון שיאפשר יציאה משגרה והפוגה מפתיעה, עמדת הדפסות הכוללת ציוד משרדי ופתרונות טכניים ועד חדר השירותים שיכול להיות מעוצב כחדר שירותים של מועדון המותאם לגילאים הצעירים של העובדים במשרד.
עיצוב ותכנון חלל משרדים הוא תחום מרתק שמתפתח ומתאים את עצמו לסגנונות העבודה המשתנים והדינמיים.